QUÈ ÉS L’HABITATGE COOPERATIU?

Una cooperativa d’habitatges en cessió d’ús està formada per un grup de persones afins que decideix on, com i amb qui viure. Consisteix en una comunitat intencional, autopromoguda i autogestionada que dissenya de manera participativa el projecte on vol viure, esdevenint aquesta alternativa més assequible que les altres que ofereix el mercat.

És una iniciativa de base col·lectiva on cada persona manté la privacitat de la seva llar alhora que comparteix espais comunitaris dins d’una organització autònoma sense ànim de lucre, gestionada pels seus socis i sòcies de forma totalment democràtica.

ESTALVI ECONÒMIC 0
CAPACITAT DE DECISIÓ 0
PERSONALITZACIÓ 0
SOSTENIBILITAT 0

Característiques i valors

CESSIÓ D'ÚS

La cooperativa d'habitatges en cessió d'ús permet mantenir al llarg del temps l'esperit amb el qual neix un projecte d'aquest tipus. És un model on la propietat de l'immoble recau en la cooperativa i els seus socis i sòcies adquireixen el dret d'ús de la seva llar i dels espais comuns per temps indefinit.

ÉS SOSTENIBLE

Aquesta fórmula responsable dóna resposta a la sostenibilitat social, ambiental, energètica i econòmica. Permet optimitzar i reduir els costos dels recursos espacials, materials i energètics. COL·LAB ofereix assessorament per a trobar la solució òptima, equilibrada i justa que s'adapti millor a cada tipus de projecte.

ÉS ASSEQUIBLE

En aquesta modalitat, el grup es converteix en auto-promotor del projecte, estalviant-se els beneficis que acostuma a obtenir un promotor immobiliari tradicional. La inversió d'aquests projectes es redueix aproximadament un 30% comparada amb la del mercat lliure: la construcció és a preu de cost.

ÉS SOCIAL

L'habitatge cooperatiu favoreix la col·laboració, la participació, la integració social i la justícia. Aquests projectes estan destinats a produir canvis en la societat, a reduir la solitud, a fer ressorgir les cures mútues i a intensificar els llaços interpersonals amb la pròpia comunitat i amb l'entorn on estiguin situats.

ÉS FLEXIBLE

Poden realitzar-se a la ciutat, en zones suburbanes o en àmbit rural. Poden ser d'obra nova o una rehabilitació. Els grups varien des d'intergeneracionals, persones grans o col·lectius específics. Tota combinació és possible, l'important és l'esperit. COL·LAB vetlla per ell, segons la forma que els impulsors li desitgin donar.

ÉS TEVA I VOSTRA

Cada unitat de convivència compta amb el seu habitatge 100% autònom, dissenyat per i per a ella. A més, gaudeix dels espais i serveis comuns triats pel grup, afegint funcionalitat i fomentant el suport mutu. Pots tenir tota la tranquil·litat a casa teva i alhora als teus amics a prop. Tu regules la teva interaccció.

ÉS VITAL I ACTIU

Tot el protagonisme el tenen les persones que integren el projecte, decidint i gestionant cada aspecte d'aquest. D'aquesta manera adquireixen un rol actiu, dinamitzador, responsable i vitalitzador. COL·LAB actua com a intèrpret i facilitador, i també realitza totes les tasques tècniques i complexes.

TAMBÉ ÉS SÈNIOR

És una alternativa per als qui vulguin viure la seva maduresa amb vitalitat i autonomia, lluny de la solitud, l'exclusió o les residències. L'oportunitat de dissenyar el seu propi projecte al costat de persones afins és la fórmula més exitosa que dóna resposta a les necessitats d'un sector cada vegada més gran de la població.

ÉS ÈTIC

Al eliminar-se els intermediaris innecessaris, no es deixa lloc a la especulació. Aquesta fórmula desmercantilitza l'habitatge convertint-lo en un bé d'ús. Són projectes financiats per la Banca Ètica doncs són considerats iniciatives socials i compromeses amb el medi ambient.