Cohousing Aflorem, una altra manera de viure

Aflorem és un projecte d’habitatges col·laboratius per a persones amb discapacitat física. És una iniciativa sorgida d’un grup de persones amb diversitat funcional desitjosos d’introduir un canvi en la societat per a conservar la seva llibertat i aconseguir la major autonomia possible, sense perdre els seus drets per tenir discapacitat. Les persones d’aquest grup han triat estar al comandament de les seves pròpies vides, mantenir-se actius, no ser una càrrega familiar i sobretot no haver d’entrar a viure en una residència geriàtrica. No desitgen per al seu futur un entorn hospitalari ni asistencialista, amb mirada a la deterioració i a la dependència. És per això que van constituir el 20 de maig de 2019 la cooperativa indivisible, en cessió d’ús i sense fins de lucre AFLOREM SCCLamb NIF F67440503. Aquesta societat cooperativa brindarà als seus socis segons els seus estatuts, l’oportunitat de residir en el projecte Aflorem per a tota la vida i al costat dels seus familiars si així ho desitgessin. La propietat del complex residencial recau en la cooperativa i ser soci de Aflorem implica acreditar discapacitat física.

Metes Aflorem

  • Evitar la solitud, l’aïllament, la falta d’objectius vitals i l’exclusió social
  • Viure en un entorn sense barreres arquitectòniques i adaptat a les condicions particulars dels seus socis
  • Crear una ètica de les cures: “cuidar-me, cuidar-te, cuidar-nos i que ens cuidin”
  • Viure en contacte pròxim amb persones afins de les quals continuar aprenent, confrontant decisions, reptes i (per què no) dificultats, trobant suport emocional en el grup
  • Col·lectivitzar serveis com: atenció mèdica, assistència personalitzada, fisioteràpia, rehabilitació, atenció psicològica, instructors diversos, tele-assistència, menjars, compres, passejos, excursions, oci, neteja, jardineria, transport, etc…
  • Compartir recursos en bé de la sostenibilitat i per a l’abaratiment dels costos
  • Néixer com a col·lectiu compartint una identitat grupal i en un futur poder replicar el model 

Aquest horitzó es presenta com una meravellosa manera de viure, estant cada participant al comandament de la seva pròpia vida.

Disseny Aflorem

Aflorem ha estat dissenyat des de la sensibilitat i la innovació. Els espais han estat pensats des de la interacció social i creats amb la finalitat de col·lectivitzar activitats relacionades amb les cures, on es practiquin iniciatives de suport mutu i reciprocitat. L’edifici és un tot i es percep com a tal des que es travessa la porta d’accés, és una llar comuna. Els interiors tenen connexió directa amb el jardí i les terrasses. S’utilitzarà per a la seva construcció materials sans, sostenibles i de fàcil manteniment. Totes les estades comunes es personalitzaran amb objectes triats pels propis residents, igual que cadascun dels apartaments. Serà viure en la pròpia llar, envoltats d’un entorn familiar conegut i triat.

Per responsabilitat amb el medi ambient, l’edifici serà d’alta eficiència energètica i tindrà una qualificació energètica A. Es prioritza en el seu disseny el màxim aprofitament de la llum natural incorporant mecanismes de control de radiació solar, s’adequarà l’aïllament tèrmic per a evitar guanys i pèrdues innecessàries compatibilitzant el nivell de confort amb l’eficiència tèrmica. Comptarà amb captadors solars, complirà les normatives d’ecoeficiència i d’estalvi d’aigua. La domòtica serà aplicada a les necessitats específiques dels integrants del grup.

Els socis residents confien a normalitzar en la mesura que sigui possible la seva vida, per la qual cosa no pretenen que l’edifici sigui un centre assistencial a l’ús sinó el seu espai vital amb caràcter general. En aquest sentit l’edifici s’ha d’adaptar a les seves circumstàncies i limitacions però sobretot ha de ser la seva llar. Per això ha de ser còmode, acollidor, bonic i agradable, com de fet tota persona aspira al fet que sigui el seu espai vital.

 

Client: Aflorem SCCL
Qualificació: Obra Nova
Unitats habitacionales: 12 apartaments
Espais comunitaris: Sala polivalent · Menjador/Cuina · Piscina climatitzada · Gimnàs/Fisioteràpia · Espai cuidador · Bugaderia · Aparcament escúters · Jardí · Dues terrasses
Superfície: 1.320 m2
Localitat: Badalona · Cataluña
Fase: Pla especial